top of page

751 yılında Araplar ile Çinliler arasında yapılan savaş. Doğudan batıya ilerleyen Çinliler ile, Ön-Asya' dan doğuya ilerleyen Araplar, Talas ırmağı kıyılarında savaştılar. Bu savaşta, Orta Asya'nın Çin egemenliğine girmesini istemeyen, Karluk ve Yağma Türkleri, Arapların yanına geçmişler ve savaşı Arapların kazanmasını sağlamışlardır

Talas Savaşı’nın Önemi ve Özelliği Nedir?

Çin kaynaklarında Talas Savaşı’nın sebebi olarak Taşkent hükümdarının Çin ile yaptığı antlaşmanın şartlarına uymaması gösterilir. Fakat Taşkent seferi, Çin’in batıya doğru genişleme siyasetinin bir devamı şeklinde görülmelidir. Çin’in ilk hedef olarak Taşkent’i seçmesi de tesadüf değildir.Batı Türkistan’ın siyasi durumunu göz önüne aldıklarında, Göktürk şehzadelerinin halim olduğu Taşkent’i tehlike olarak görüyorlardı. Batı Türkistan’ın geleceğini yakından etkileyecek bu seferde, Çin ordularına Kuça valisi Kao Sien-çe kumanda ediyordu. Sonuçta Müslümanlarla Çinliler karşı karşıya gelecekti.

O günlerde şartları değiştiren bazı gelişmeler de yaşanmıştı; Taşkent’in Türk Hükümdarı Bagatur Tudun, çok defa Çin İmparatoruna hürmetlerini iletmişti. Bu duruma rağmen 750 yılında Kuça’da Vali Kao-Sein-çe kendisine iyi muhafızlık yapmadığı ithamında bulunarak Taşkent’e sefer düzenlemiş, Tidun’un kafasını vurdurmuş, hazinesine el koymuştu. Bu şiddet gösteri Türklerin ayaklanmasına neden oldu. Katledilen Tudun’un oğlu, Balkaş’ın doğu ucundan İrtiş’e kadar, Tarbagatay ve Unungu nehirleri üzerinde yaşayan Karluk Türklerinin ve Soğdak ülkesindeki Arap askerlerinin desteğini sağlamıştı. Çinlilerin geçtikleri bölgelerdeki sert tutumları ve Taşkent Bei Bagatur Tudun’u öldürmeleri, Türkleri bu defa Çinlilere karşı Müslümanlardan yardım istemeye sevk etmişti. Bu gelişme, bir dönüm nokası oldu. Bunun üzerine Horasan Valisi Ebu Müslim, Ziyad bin Salih komutasında güçlü bir orduyu Çinlilere karşı gönderdi. Buhara’da bir ayaklanmayı bastırıp dönen Ziyad bin Salih, güneyden; Karluklar, kuzeyden harekete geçti. Siyasi birlikten yoksun olan Türkler, Çin kuvvetleriyle tek başlarına mücadele edemeyeceklerini bildikleri için, Çin üzerine bir sefer düzenlemek eğiliminde olduğu anlaşılan Ebu Müslim’i Kuça, Karaşar, Hotan ve Kaşgar’ın işgaline ikna etmişlerdi.

Bunu haber alan Çinliler, 70 bin kişilik bir orduyla soluğu Arapların, Taraz, Çinlilerin Ta-lo-se dedikleri Talas yakınlarında aldı. Çin ve Müslüman  kuvvetleri 751 yılının Temmuz ayında Talas yakınında karşı karşıya geldi. Beş gün süren savaş, Göktürklerin bir boyu olan Karlukların arkadan taarruz etmeleri ile Çinliler için büyük bir hezimetle son buldu. 70 bin kişilik Çin birliklerinin büyük bir kısmı savaş meydanında öldürülmüş, 20 bin kadarı esir olarak Müslümanların eline geçmiş, Kao Sien-çe ise son anda canını kurtarıp birkaç adamıyla kaçmıştı.

Talas, sıradan bir savaşı değil, bilakis Türk ve İslam ordularının birlikte, Çinlilere karşı verdiği bir meydan savaşıydı. İslamiyet’i henüz etmeyen Türklerin, Orta Asya’da İslam dinini tanıtıp yayan Araplarla birlikte, Çinlilere karşı, Talas’ta yaptıkları bu savaş, sebep ve sonuçları bakımından çok önemlidir. Rus tarihçi Wilhelm Barthold, bu tarihi günün Orta Asya’nın Çinleşeceğini gösterdiği bir anda, ülke İslamlaşmaya başlamıştır.

Talas Savaşı’nın nedenleri 

*Çinlilerin ve Arapların Orta Asya’yı kontrol altına almak istemeleridir.

*Çinlilerin Orta Asya üzerine ve özellikle Türkistan’a yaptığı seferlerin artmasıdır.

*Daha önce Arapların Çinlileri yenmiş olması ve bu durumun İslamiyet’ten önce gerçekleşmesidir.

Talas Savaşı’nın sonuçları

*Orta Asya, Çinlilerin egemenliğine girmekten kurtulmuştur.

*Türkler ile Arapların arası düzelmiş ve Müslümanlık ilişkileri kurmaları başlamıştır.

*Türkler ile Araplar arasında ticari faaliyetler gelişmiştir.

*Türkler İslamiyet’i kabul etmeye başlamışlardır.

*Dünya kültür tarihi açısından oldukça önemli olan kağıt, Çinliler’den itibaren dünya genelinde yayılmaya başlamıştır.

 1) Türkler ilk kez hangi olaydan sonra kitleler halinde Müslüman olmuşlardır?

A)  Talas savaşı

B)  Kavimler göçü

C)  Katvan savaşı             

D)  Dandanakan savaşı

E)   Malazgirt savaşı

bottom of page